HALKLA İLİŞKİLER ALANI

HALKLA İLİŞKİLER ALANI

03.02.2016 11386

HALKLA İLİŞKİLER ALANI HAKKINDA MERAK EDİLEN VE SIKÇA SORULAN SORULAR

 

1) HALKLA İLİŞKİLER ALANININ AMACI NEDİR?

 Halkla ilişkilerin alanının temel amacı, kurum ve kuruluşların ilgili çevreleriyle olumlu ilişkiler kurmasını sağlayarak etkin ve verimli bir iletişim/etkileşim ortamı yaratacak öğrencileri mesleğe kazandırmaktır.

 2) HALKLA İLİŞKİLER ALANI'NA SEÇİM NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR? KONTENJANI KAÇTIR?

 Adrese dayalı olarak İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelen öğrenciler 9. sınıfta ders yılının başladığı ilk 2 hafta içerisinde Halkla İlişkiler Alanında öğrenim görmek istemeleri halinde tercihleri alınmak suretiyle e-Okul sistemi üzerinden yerleştirme işlemleri yapılır. Halkla İlişkiler Alanının kontenjanı "34 öğrenci" olarak belirlenmiştir.

 3) HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA HANGİ DALLAR OKUTULUYOR?

 İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Halkla İlişkiler alanında tek bir dal bulunmaktadır. Öğrenciler "Halkla İlişkiler" dalında öğretim görülmektedir.

 4) HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA DAL SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?

 Dala yerleştirme işlemi 9. sınıfın sonunda e-Okul sistemi üzerinden yapılır. İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Halkla İlişkiler Alanında tek dalda (Halkla İlişkiler) öğretim görüldüğünden sınıfını geçen öğrenciler 10. Sınıftan itibaren "Halkla İlişkiler Dalında" öğrenim görmeye devam etmektedirler.

 5) HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA HANGİ DERSLER OKUTULUYOR?

 Halkla İlişkiler Alanı olarak 9. Sınıfta Halkla İlişkiler ve İletişim, Halkla İlişkilerde Konuşma ve Yazma, Mesleki Gelişim, Ofis Uygulamaları derslerini,

10. sınıfta Halkla İlişkiler ve Organizasyon, Temel İletişim, Mesleki Metinler, Diksiyon ve Haberleşme Hukuku derslerini,

11.sınıfta Halkla İlişkiler Faaliyetleri, Kişiler Arası İletişim, Kurum İçi İletişim, Reklam ve Tanıtım Kampanyaları, Halkla İlişkilerde Kampanya derslerini,

12. sınıfta ise İşletmelerde Mesleki Eğitim derslerini vermekteyiz.

 6) HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YAPILIYOR MU?

 Evet. Halkla İlişkiler Alanında 12.sınıfta öğrenim gören öğrenciler eğitim/öğretim yılı süresince alana uygunluk gösteren iş yerlerinde haftada 3 gün günde 8 saat olmak üzere İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparlar.

 7) HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA NERELERDE İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YAPILIYOR VE İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YERLERİNİ KİM BELİRLİYOR?

 Öğrencilerimiz Halkla İlişkiler Alanında faaliyet gösteren bir işletmede Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimini (staj) yapar. İşletmelerde mesleki eğitiminin ders içeriği, bölgesel ihtiyaçlar, işletmenin faaliyet gösterdiği meslek alanı da dikkate alınarak okuldaki koordinatör öğretmenler (Meslek dersleri öğretmenleri) ve işletme yetkililerince belirlenir.

 Halkla İlişkiler Alanındaki öğrencilerimiz; bankalarda, devlet kurumlarında, organizasyon şirketlerinde, ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin halkla ilişkiler birimlerinde çalışabilirler.

Ayrıca her türlü kuruluşun (kamu/özel) halkla ilişkilerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.

 8) İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YAPILIRKEN ÖĞRENCİLERE SİGORTA YAPILIYOR MU?

 İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yapan tüm öğrencilerimiz Kısa vadeli sigorta uygulamalarından olan "sağlık sigortası" kapsamında okulumuz tarafından sigortalı yapılırlar. Bu sigorta türünde öğrenciler Eğitim/öğretim gördükleri sürece sigortalı olarak değerlendirilirler. (Sağlık sigortası Emeklilik sigortası kapsamında değerlendirilmez)

 9) İŞLETMELERDE MESEKİ EĞİTİM YAPILIRKEN ÖĞRENCİLER ÜCRET ALIYOR MU?

 Evet. İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparken öğrenciler ilgili yıl için belirlenmiş olan brüt asgari ücretin net tutarı üzerinden Asgari Geçim İndirim tutarı indirilerek bulunan rakamın %30'u tutarında ücret alırlar. (2021 yılında öğrencilerin aldıkları aylık ücret 767 Tl dir)

 10) ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARINDA(YKS) HANGİ ALANDAN SINAVA GİRİLİYOR VE ALAN DIŞI TERCİH YAPILIYOR MU?

 Tercihlerde herhangi bir alan kısıtlaması yoktur. Öğrenciler alan dışı tercih yapmakta serbesttirler. Halkla İlişkiler Alanının devamı niteliğindeki bir bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin genel olarak SÖZEL puan türüne göre tercihte bulunmaları gerekmektedir.

 11) ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARINDA(YKS) HALKLA İLİŞKİLER ALANI ÖĞRENCİLERİNE EK PUAN VERİLİYOR MU?

 Evet. Halkla İlişkiler Alanı öğrencileri aanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri halinde puanları hesaplanırken ek-puan avantajından faydalanırlar.

 12) ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE AVANTAJLI OLAN BÖLÜMLER NELERDİR?

 Halkla İlişkiler Alanı öğrencilerimiz aşağıda belirtilen 2 veya 4 yıllık bölümleri tercih etmeleri halinde ek- puan hesaplanmasından yararlanarak avantajlı duruma geçebilirler.

 · Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

· Halkla İlişkiler ve Tanıtım

· Gazetecilik

· Sinema ve Televizyon

· İletişim Tasarımı

· Grafik

· Fotoğrafçılık ve Kameramanlık

· Basın Yayın Teknolojileri

· Marka İletişimi

· Görsel İletişim

· Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği

· Rekreasyon Yönetimi

alanlarında eğitimlerine devam edebilmektedir.