ADALET ALANI

ADALET ALANI

                                               

03.02.2016 29983

 ADALET ALANI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1.    ADALET ALANININ AMACI NEDİR?

Adalet alanının Zabıt Kâtipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı sistemi içerisinde yer alan mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları, İcra daireleri ile özel sektör hukuk bürolarındaki hukuki yazışmaları, ceza infaz kurumları, çocuk eğitim evleri ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlüler ile ilgili iş ve işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

2.     ADALET ALANINA SEÇİM NASIL VE NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?

Adrese dayalı olarak İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelen öğrenciler, 9 uncu sınıfta ders yılının başladığı ilk 2 hafta içerisinde Adalet Alanında öğrenim görmek istemeleri halinde tercihleri alınmak suretiyle ortaokul başarı puanları esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yerleştirme işlemleri yapılır. Adrese dayalı olarak okulumuza gelenler için Adalet Alanının kontenjanı "34 öğrenci" olarak belirlenmiştir.

3.     ADALET ALANINDA HANGİ DALLAR OKUTULUYOR?

Adalet Alanında Zabıt Katipliği ve İnfaz Koruma dalları okutulmaktadır.

4.     ADALET ALANINDA DAL SEÇİMLERİ NASIL VE NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?

Dala yerleştirme işlemi 9 uncu sınıfın sonunda e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Sınıfını geçen öğrenciler 10. Sınıftan itibaren Zabıt Katipliği ya da İnfaz Koruma dallarında öğrenim görmeye devam etmektedirler. Kontenjaı 34 öğrencidir. Alan dallarının açılabilmesi için en az 8 öğrencinin tercihte bulunması gerekmektedir.

5.     ZABIT KATİPLİĞİ DALININ AMACI NEDİR?

Adalet Bakanlığı sistemi içerisindeki mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve İcra Daireleri ile özel sektör hukuk bürolarındaki hukuki yazışma, dosyalama, arşivleme gibi iş ve işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

6.     İNFAZ KORUMA DALININ AMACI NEDİR?

Adalet Bakanlığına sistemi içerinde bulunan ceza infaz kurumları, tutukevleri ve çocuk eğitim evlerinde güvenliğin sağlanması ve tutuklu ve hükümlü işlemleri ile ilgili iş ve işlemlerin yapılmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

7.     ADALET ALANINDA HANGİ DERSLER OKUTULMAKTADIR?

9. sınıflarda Okutulan Dersler

1

Hukuk Dili ve Terminolojisi

5 saat

2

Mesleki Gelişim Atölyesi

2 saat

3

Klavye Teknikleri

4 saat

 

Toplam

11 saat

 

10. sınıflarda Okutulan Dersler

1

Medeni Hukuk

 5 saat

2

Hukuki Klavye Teknikleri

2 saat

3

Ofis Uygulamaları

2 saat

4

Personel Hukuku

3 saat

5

Hukuki Dosyalama ve Evrak İşlemleri

2 saat

 

Toplam

14 saat

 

11. sınıflarda Okutulan Dersler ( Zabıt Katipliği)

1

İdare Hukuku Uygulamaları

2 saat

2

Cumhuriyet Başsavcılığı Kalem Hizmetleri

5 saat

3

Ceza ve Ceza Muhakemesi Uygulamaları

3 saat

4

Kalem Hizmetleri

7 saat

 

Toplam

17 saat

 

11. sınıflarda Okutulan Dersler ( İnfaz Koruma)

1

İdare Hukuku Uygulamaları

2 saat

2

Nöbet İşlemleri

4 saat

3

Tutuklu ve Hükümlü İşlemleri

5 saat

4

Ceza ve İnfaz Hukuku Uygulamaları

3 saat

5

Ceza İnfaz Kurumu Güvenliği

3 saat

 

Toplam

17 saat

 

12. sınıflarda Okutulan Dersler

1

İşletmelerde Beceri Eğitimi

24 saat

2

Akademik Destek Dersleri

 

 8.      ADALET ALANINDA İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ (STAJ) YAPILIYOR MU?

Adalet Alanında 12.sınıfta öğrenim gören öğrenciler eğitim/öğretim yılı süresince Adalet Bakanlığına bağlı Samsun Adliyesi, Cumhuriyet Başsavcılığı, Samsun E Tipi Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik müdürlüğünde haftada 3 gün günde 8 saat olmak üzere İşletmelerde Beceri Eğitimi (staj) yaparlar.

9.      ADALET ALANINDA NERELERDE İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ YAPILIYOR? BECERİ EĞİTİMİ YAPILACAK İŞLETMELERİ KİM BELİRLİYOR?

Adalet Alanında 12.sınıfta öğrenim gören öğrenciler eğitim/öğretim yılı süresince Adalet Bakanlığına bağlı Samsun Adliyesi, Cumhuriyet Başsavcılığı, Samsun E Tipi Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik müdürlüğünde haftada 3 gün günde 8 saat olmak üzere İşletmelerde Beceri Eğitimi (staj) yaparlar.

Öğrenci staj yerlerine Adalet Alanı zümresi ve Samsun Adliyesi Adalet Komisyonunca karar verilir.

10.     İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ (STAJ) YAPILIRKEN ÖĞRENCİLERE SİGORTA YAPILIYOR MU?

İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yapan tüm öğrencilerimiz Kısa süreli sigorta uygulamalarından olan "sağlık sigortası" kapsamında okulumuz tarafından sigortalı yapılırlar. Bu sigorta türünde öğrenciler Eğitim/öğretim gördükleri sürece sigortalı olarak değerlendirilirler. (Öğrencilerimizin sigortalılığı kısa süreli sigorta kolları olan Hastalık ve İş kazası ve Meslek Hastalıkları sigorta kollarında pirim ödendiğinden ve Yaşlılık ve Malullük sigorta kollarında pirim ödenmediğinden sigortalı olduğu günler emeklilik kapsamında değildir. Sağlık sigortası Emeklilik sigortası kapsamında değerlendirilmez.

11.     İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ YAPILIRKEN ÜCRET ALINIYOR MU?

Evet. İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparken öğrenciler ilgili yıl için belirlenmiş olan brüt asgari ücretin net tutarı üzerinden Asgari Geçim İndirim tutarı indirilerek bulunan rakamın %30'u tutarında ücret alırlar. (2021 yılında öğrencilerin aldıkları aylık ücret 767 Tl dir)

 12.      ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARINDA HANGİ ALANDAN SINAVA GİRİLİYOR VE ALAN DIŞI TERCİH YAPILABİLYOR MU?

Adalet, Özel güvenlik ve koruma, Sosyal Güvenlik ve Hukuk Büro yönetimi ve sekreterliği bölümleri TYT puan türü ile öğrenci almaktadır. Üniversite sınavına giren öğrenciler TYT alanında iyi bir puan alarak bu bölüme yerleşebilirler.

Alan dışı tercih yapabilirler

13.      ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA ADALET ALANI ÖĞRENCİLERİNE EK PUAN VERİLİYOR MU?

Evet. Adalet Alanı öğrencileri Adalet, Özel güvenlik ve koruma, Sosyal Güvenlik ve Hukuk Büro yönetimi ve sekreterliği bölümlerini tercih etmeleri halinde puanları hesaplanırken ek-puan avantajından faydalanırlar.

14.      ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE AVANTAJLI OLUNAN BÖLÜMLER NELERDİR?

 Adalet Alanı öğrencilerimiz aşağıda belirtilen 2 yıllık bölümleri tercih etmeleri halinde ek puan hesaplanmasından yararlanarak avantajlı duruma geçebilirler.

Yüksek Öğretim Programları

Öğretim Süresi

Adalet

2 yıl

Özel Güvenlik ve Koruma

2 yıl

Sosyal Güvenlik

2 yıl

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği

2 yıl

 

 

 

1.