9. sınıfta Bilişim Teknolojileri alanı, 10. Sınıflarda Bilişim Teknolojileri alanın içinde; Yazılım Geliştirme, Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik dalları yer almaktadır
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI HAKKINDA MERAK EDİLEN VE SIKÇA SORULAN SORULAR
1) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NIN AMACI NEDİR?
Tüm sektörlerin ihtiyacı olabilecek bilgisayar programlarının yazılımlarının yapılması ve bu program ve verilerin güvenliğini sağlayacak bilgi beceriye sahip bireyleri yetiştirmek.
2) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NA SEÇİM NASIL, NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?
Adrese dayalı olarak İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelen öğrenciler ise 9 uncu sınıfta ders yılının başladığı ilk 2 hafta içerisinde Bilişim Teknolojileri Alanında öğrenim görmek istemeleri halinde tercihleri alınmak suretiyle ortaokul başarı puanları esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yerleştirme işlemleri yapılır. Adrese dayalı olarak okulumuza gelenler için Bilişim Teknolojileri Alanının kontenjanı "34 öğrenci" olarak belirlenmiştir.
3) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NDA HANGİ DALLAR OKUTULUYOR?
İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Bilişim Teknolojileri Alanında Okulumuzda öğrencilerin istekleri doğrultusunda Ağ İşletmenliği ve Siber güvenlik ile Yazılım Geliştirme olmak üzere iki dalda eğitim verilmektedir.
4) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NDA DAL SEÇİMLERİ NASIL, NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?
Dala yerleştirme işlemi 9 uncu sınıfın sonunda e-Okul sistemi üzerinden öğrencilerin istekleri alınarak yapılır.
5) AĞ İŞLETMENLİĞİ VE SİBER GÜVENLİK DALI' NIN AMACI NEDİR?
Firmaların bilgisayar sistemleri ile ilgili gerekli kurulum ve ayarlarını yapan ve bu sistemlerin güvenliğini sağlayan becerilere sahip bireyleri yetiştirmek.
6) YAZILIM GELİŞTİRME DALININ AMACI NEDİR?
Firmaların ihtiyacı olan programların planlanması ve yapılması konusunda gerekli bilgi beceriye sahip bireyleri yetiştirmek.
7) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NDA HANGİ DERSLER OKUTULUYOR?
9. Sınıfta |
10. Sınıfta |
2 saat Mesleki Gelişim Atölyesi 4 saat Programlama Temelleri 3 saat Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 2 saat Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları Olmak üzere; 11 saat Meslek Dersleri 30 saat Ortak dersler 2 saat Seçmeli dersler Toplam olarak haftada 43 saat ders görülmektedir. |
Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı 4 saat Robotik ve Kodlama Yazılım Geliştirme Dalı 10 saat Nesne Tabanlı Programlama 4 saat Robotik ve Kodlama Olmak üzere; 14 saat Meslek Dersleri 28 saat Ortak dersler 1 saat Rehberlik Toplam olarak haftada 43 saat ders görülmektedir. |
11. Sınıfta |
12. Sınıfta |
Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı 5 saat Siber Güvenlik Temelleri 4 saat Sunucu İşletim Sistemi Yazılım Geliştirme Dalı 8 saat Web Tabanlı Uygulama Geliştirme 5 saat Mobil Uygulamalar 4 saat Grafik ve Canlandırma Olmak üzere; 17 saat Meslek Dersleri 16 saat Ortak dersler 9 saat Seç. Dersler/Seç. Meslek Dersleri 1 saat Rehberlik Toplam olarak haftada 43 saat ders görülmektedir. |
24 saat (Haftada 3 gün günde 8 saat iş yerlerinde) İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ UYGULAMASI) Olmak üzere; 24 saat Staj uygulaması 11 saat Ortak dersler 7 saat Seçmeli Meslek dersleri 1 saat Rehberlik Toplam olarak haftada 43 saat ders görülmektedir.
|
8) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NDA İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YAPILIYOR MU?
Evet. Bilişim Teknolojileri Alanında 12.sınıfta öğrenim gören öğrenciler eğitim/öğretim yılı süresince Alana uygunluk gösteren iş yerlerinde haftada 3 gün günde 8 saat olmak üzere İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparlar.
9) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI' NDA NERELERDE İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YAPILIYOR VE İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YERLERİNİ KİM BELİRLİYOR?
Öğrencilerimiz Bilişim Teknolojileri Alanında faaliyet gösteren bir işletmede Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimini (staj) yapar. İşletmelerde mesleki eğitiminin ders içeriği, bölgesel ihtiyaçlar, işletmenin faaliyet gösterdiği meslek alanı da dikkate alınarak okuldaki koordinatör öğretmenler (Meslek dersleri öğretmenleri) ve işletme yetkililerince belirlenir.
Öğrencilerimiz bilgisayar firmalarında, bilgi işlem bölümü olan tüm firmalarda ve okul banka gibi özel ve kamu kurumlarında staj yapabilirler.
10) İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YAPILIRKEN ÖĞRENCİLERE SİGORTA YAPILIYOR MU?
İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yapan tüm öğrencilerimiz Kısa vadeli sigorta uygulamalarından olan "sağlık sigortası" kapsamında okulumuz tarafından sigortalı yapılırlar. Bu sigorta türünde öğrenciler Eğitim/öğretim gördükleri sürece sigortalı olarak değerlendirilirler. (Sağlık sigortası Emeklilik sigortası kapsamında değerlendirilmez)
11) İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ) YAPILIRKEN ÜCRET ALINIYOR MU?
Evet. İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparken öğrenciler ilgili yıl için belirlenmiş olan brüt asgari ücretin net tutarı üzerinden Asgari Geçim İndirim tutarı indirilerek bulunan rakamın %30'u tutarında ücret alırlar. (2021 yılında öğrencilerin aldıkları aylık ücret 767 Tl dir)
12) ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARINDA (YKS) HANGİ ALANDAN SINAVA GİRİLİYOR VE ALAN DIŞI TERCİH YAPILIYOR MU?
Tercihlerde herhangi bir alan kısıtlaması yoktur. Öğrenciler alan dışı tercih yapmakta serbesttirler. Bilişim Teknolojileri Alanının devamı niteliğindeki bir bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin genel olarak SAYISAL puan türüne göre tercihte bulunmaları gerekmektedir.
13) ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARINDA (YKS) 9) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ÖĞRENCİLERİNE EK PUAN VERİLİYOR MU?
Evet. Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencileri Alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri halinde puanları hesaplanırken ek-puan avantajından faydalanırlar.
14) ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE AVANTAJLI OLAN BÖLÜMLER NELERDİR?
Muhasebe ve Finansman Alanı öğrencilerimiz aşağıda belirtilen 2 veya 4 yıllık bölümleri tercih etmeleri halinde ek-puan hesaplanmasından yararlanarak avantajlı duruma geçebilirler.
Bilişim teknolojileri bölümünde ek puan almak için seçilebilecek meslek yüksekokulları aşağıda belirtilmiştir.
Basım ve Yayın Teknolojileri
Basın ve Yayıncılık
Bilgi Güvenliği Teknolojisi
Bilgi Yönetimi
Bilgisayar Operatörlüğü
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar Teknolojisi
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri
Görsel iletişim
Grafik Tasarımı
İnternet ve Ağ Teknolojileri
Mobil Teknolojileri
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği
Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi
Web Tasarımı ve Kodlama
Yeni Medya ve Gazetecilik (YENİ)